Financiële Kopzorgen
Financiële Kopzorgen

Lezers,

het zijn verwarrende tijden voor de financiële leek. Wij vonden aandelen al knap lastig, laat staan opties. Call-opties, Put-opties, futures… stuk voor stuk raadselen voor uw redactie die net genoeg financiële kennis in huis heeft om geld over te maken naar de spaarrekening.

Nu echter worden wij geconfronteerd met credit default swaps en dergelijke. Wij hebben ons laten uitleggen dat dat verzekeringen tegen koersverlies zijn. In het geval van de Amerikaanse verzekeraar
AIG waren deze gekoppeld aan de hypotheekmarkt, die het ook minder goed doet op het moment. Een hypotheek, zo weten wij, is ook een zekerheidstelling. Wij lenen iemand geld en krijgen daar als zekerheid rechten op een stuk onroerend goed voor terug. Een soort verzekering dus zou je kunnen zeggen tegen het waardeverlies van het uitgeleende geld (bijvoorbeeld als de ander je niet terug betaalt).

Wij begrijpen credit default swaps met betrekking tot de hypotheekmarkt dan dus als een verzekering tegen waardeverlies van de markt in verzekeringen tegen waardeverlies. Maar of we daar wijzer van worden?! Het blijft voor ons de grote vraag wanneer het nu goed is als iets omhoog gaat, of wanneer het juist omlaag zou moeten. De belasting moet omlaag? De inflatie moet ook omlaag? Bij Put- en Callopties hangt het er maar van af? De rente, wat moet daarmee? Raadselen, raadselen…

En de beurskoersen? Hahaha, ja die weten we!! Daarvoor hoeven we alleen maar naar de telefonerende meneer op de foto te kijken: Naar boven is goed, maar naar beneden doet pijn… veel pijn.

Misschien dat we hem kunnen opbeuren met de volgende 3 over zaken die omlaag gaan of zijn.

The Beatles – I’m Down

Tom Petty – Free Falling

Status Quo – Down down

Advertisements