Lezers,

Als rechtgeaarde import-Achterhoeker heb je op zo’n glorieuze nazomerdag geen andere keus: de fik d’r in! Dus voordat de Weber echt in de mottenballen gaat, sta mij toe u 3recepten voor te stellen om deze heerlijke middag enig culinair luister bij te zetten:

Ratatouille

Geschilde en gesneden courgette, aubergine, rode ui, tomaten, tijm, rozemarijn, oregano, 2 teentjes en mozarella in een aluminium bakje. Scheut olijfolie er over heen en aan de rand van de grill rustig laten sudderen (ca. 25 min). Verse peper en zeezout naar smaak.

Aardappelspiesjes (met dank aan http://www.smulweb.nl)

Voor 8 personen ca. 750 gr kleine krieltjes in de schil

Kook de krieltjes in water met zout in ca. 12 minuten beetgaar en laat ze afkoelen. Verwarm olijfolie ca. 15 minuten zachtjes met tijm en knoflook. Laat dit afkoelen en bewaar het op kamertemperatuur. Steek de krieltjes op dubbele spiesjes en rooster ze in ca. 10 minuten goudbruin; keer ze halverwege. Bestrijk ze tijdens het roosteren regelmatig met de geurige olie en bestrooi ze voor het serveren met zeezout

Lamshaasjes

Stuk of 16, van de Keurslager uiteraard. Niet van die gemarineerde, maar gewoon naturel.

Grill goed invetten met olijfolie. Vuur beetje temperen, beetje verse tijm en rozemarijn op de kolen. Haasjes af en toe keren en tijdens het grillen bestrooien met zout en peper. In max 5min., want anders slaan ze door.

Ik stel voor een fijne gekoelde provençaalse rosé (bijv. Esprit de Saint Ferréol), of natuurlijk het eigen Achterhoekse gerstenat oet Grolle.

En voor enige passende muzikale omlijsting, een stevige portie boerenrock. Ik hoop dat het u zal smaken.

Normaal – Hendrik Haverkamp

Advertisements