Lezers,

 

Met veel verbazing volgen wij het leeglopen van de financiële luchtbel waarop wij kennelijk de afgelopen jaren hebben geleefd. Zojuist is bekend geworden dat IJsland het hele bankaire stelsel genationaliseerd heeft. De, ook in Nederland actieve, leenbank IceSave heeft inmiddels een deel van de spaartegoeden bevroren. De Europese ministers van financiën zijn in Luxemburg in spoedberaad bijeen.

 

Wij hebben inmiddels de muziekcollectie opengeslagen op zoek naar steun en inspiratie om alles te begrijpen. Het moet immers op een of andere manier begrijpelijk te zijn. Als uitgangspunt gebruiken wij dan maar Roger Waters Perfect Sense:

Can't you see
It all makes perfect sense
Expressed in dollars and cents,
Pounds, shillings and pence
Can't you see
It all makes perfect sense

Het draait allemaal om Bellenblazen. Maar dan wel Bellenblazen voor gevorderden. Grauwe Heren die, waarschijnlijk gefrustreerd door prostaat- en andere problemen, hun mannelijke eer hoog trachten te houden door te strijden om wie de grootste zeepbel kan blazen. En het is heerlijk blazen geblazen, lezers, als je blaast met andermans Zeepsop, andermans zuurverdiende centen.

Vanuit die optiek worden de dingen al helderder. Zo snappen wij ineens de € 2,5 miljoen bonus en 73% salarisverhoging tot € 1,3 miljoen van Fortis topman Votron. Hij kreeg dit als dank voor de ‘geslaagde overname’ van ABN-Amro. Immers: wat een fantastische bel blies Votron!. Hij nam de ABN-Amro-bel en de Fortis-bel en kunstig blies hij en blies hij. Eventuele risico’s, die de bel minder imposant zouden kunnen doen lijken, werden mooi weggewerkt in portefeillestructuren van herverzekeringen. Nee, iedere cent van die bonus komt ons ineens als welverdiend voor.

Wij begrijpen nu ook hoe ABN-Amro het vandaag in hun hoofd haalden om in het Financieel Dagblad te adverteren hun rente met de slogan: ‘Met zekerheid’. De bank doelt hiermee op de zekerheid die de spaarder heeft nu de Staat alle aandelen in handen heeft. Vanochtend betrapten wij onszelf nog op boze verontwaardiging. Maar nu niet meer hoor. We snappen het. Er worden alweer bellen geblazen. Minister Bos heeft het zeepsop zeker gesteld, en alsof de Fortisbel nooit geknapt is, blazen we er weer lustig op los. Als een kind op een fiets met zijwieltjes, die zich naar zijn vriendjes zonder zijwieltjes op de borst slaat dat hij niet is omgevallen. Nee heel knap. Wij stellen persoonlijk voor de bedenker een fikse bonus te geven hiervoor.

Lezers, we kunnen er kort over zijn: ook wij hebben met open mond staan kijken hoe deze heren jaren lang bellen voor ons bliezen. En ik vrees, dat wij over een paar jaar weer precies zo met open mond staan te kijken naar nieuwe bellen, die van ons sop geblazen worden. Wij zouden u tot die tijd een van onze oude sokken kunnen aanbieden om uw spaarcenten in te bewaren. Wij hebben echter nog een mogelijkheid die wij u mee zouden willen geven.

Onlangs leek er in Den Haag een buurtsuper te moeten sluiten vanwege allerlei oorzaken, waaronder ongetwijfeld financiële. De buurtbewoners hebben hierop ieder € 1000,- ingelegd om de supermarkt te behouden. Een investering. En met succes. De supermarkt is behouden.

Door de bellengeilheid van de Grauwe Heren bij de grote banken is het op dit moment erg lastig voor kleine, goedwillende ondernemers om leningen te krijgen. Leningen die nodig zijn om normale, gezonde investeringen te doen in hun zaak. Wellicht is er zo’n onderneming in uw buurt: een supermarktje waar u even makkelijk de boodschappen doet, de Turkse bakker, het maakt niet uit. Als u geld over heeft, overweegt u dan eens het te beleggen in deze zaak. Zo houdt u, misschien zelfs letterlijk, zicht op wat er met uw geld gebeurt en heeft er misschien ook wel wat invloed op.  U weet in ieder geval zeker dat het niet in de Grote Zak van een Grauwe Bellenblazer belandt.

Pink Floyd – Money

 

Merry Macs – I’m Forever Blowing Bubbles

 

Hoe werken banken in 5 lessen (zeer de moeite waard):

Advertisements