Lezers,

 

Wij hebben ons vandaag door Wijzen uit het Oosten laten voorlichten over bouwen. En dat heeft toch wel tot een aantal eye-openers geleid. Zo blijken wij, eenvoudige menschen viesch van Klei en andere Zaken waar handen en/of kleding besmet van zou kunnen raken, nogal eens te spreken van ‘bouwbedrijven’ of ‘De Bouw’ zo u wilt. Wij blijken daar veel te generalistisch in te zijn. Een onderscheid moet gemaakt worden tussen grond-, weg- en waterbouw, woningbouw en utiliteitsbouw. Dat wisten wij niet, maar zijn altijd groot voorstander van 3delingen.

Nu wij ons deze kennis hebben eigen gemaakt, zouden wij 3vandaag niet zijn als wij deze kennis niet onmiddellijk ten nutte maken in de muziek. Muziek is als het leven, lezers. In het leven wordt er gebouwd, maar in de muziek ook wel degelijk. Hoe zien we de verschillende bouwstijlen muzikaal terug???

Eerst dan maar eens kijken naar de Weg-,Water- en Grondbouw. Dit genre is veelvuldig terug te vinden in de muziek. Zo worden er regelmatig bruggen gebouwd in de muziek. Zo bouwen Simon en Garfunkel een brug, over getroebleerd water nog wel, van hun eigen lijven in Bridge Over Troubled Water. Cher suggereert in Love Can Build a Bridge dat een bouwer niet eens nodig is. Elton John bezingt in zijn Shoot Down The Moon een mindere bouwgod: “You can build a bridge between us but the empty space remains.” Dat lijkt ons niet de bedoeling. Een andere voorbeeld in dit genre is natuurlijk Working On The Highway van Bruce Springsteen.

Ook de woningbouw is veel bezongen. Neem Alice Cooper die een huis van vuur (en liefde) bouwt in House of Fire. In Build van The Housemartins worden zelfs én huizen én wegen gebouwd. Een veelzijdig bouwbedrijf in die zin.

De moeilijkste categorie, muzikaal gezien, blijft de utiliteitsbouw. De muzikant heeft weinig feeling met het bouwen van scholen, ziekenhuizen, fabrieken en dergelijke. Bezien vanuit de maatschappelijke beschermingsfunctie van het bouwwerk (en dus niet een eventuele woonfunctie) in kwestie, zou men Castles Made of Sand van Jimi Hendrix nog kunnen inpassen in deze categorie.

Lezers, wij zijn benieuwd of u met deze kennis aan de slag kunt en horen graag uw inbreng in de 3 groepen bouwliederen. Tot die tijd feliciteren wij Zutphen nogmaals, en spelen u enkele bouwliederen.

The Housemartins – Build

Paul Simon & Art Garfunkel – Bridge Over Troubled Water

Alice Cooper – House Of Fire

Jimi Hendrix – Castles Made of Sand

Advertisements