Lezers,

Er is niets lekkerder dan wakker worden terwijl het zonnetje al door het raam naar binnen schijnt. Vanochtend overkwam ons dat weer. De tuindeuren in het slaapvertrek hadden de hele nacht opengestaan. Vroeger werden wij dan wakker met het gekwetter van de huismus of de bronstige activiteiten van een lokale merel.

Tegenwoordig overheerst echter het druk getsjirp van de parkiet. Nee, niet de gekooide parkiet van de buurman. Den Haag, en ook andere steden, kennen een grote populatie wilde parkieten. Halsbandparkieten zelfs, hebben wij ons laten vertellen. In het Haagse schijnen er twee tot drieduizend van te zijn in het wild. Bijna dagelijks zien wij ze in groepjes van zes à zeven vogels het luchtruim onveilig maken.

Wij wanen ons dus bij menig ontwaken in Zuid-Europa of Noord-Afrika (al komt het beestje van nature volgens ons uit India). Een van de prettiger bijzaken van de opwarming der aarde? Zolang er geen cobra’s door mijn  tuin glijden of ik op weg naar kantoor een roedel hyena’s moet afschudden, hebben wij hier inderdaad geen bezwaar tegen.

Het valt ons in die zin wel op dat Geert en Rita hier nog niet op in zijn gehaakt. Deze vliegende exoten pikken natuurlijk wel het voer en de boomtakken in van onze eigen huismus, spreeuw, merel en boerenzwaluw. En van enige integratie is natuurlijk geen sprake. Dat kunt u nagaan. Deze fladderaars hullen zich nog steeds in hun traditionele felgroene klederdracht. En op een fatsoenlijk woord Nederlands hebben we ze ook nog niet weten te betrappen. En als ze nu op eigen poten zouden staan… Maar u zult zien dat ze zich van de winter massaal als bijstandtrekkers in uw tuin melden om daar uw opgehangen pindabollen leeg te snavelen.

We kunnen erop wachten dat de tweede generatie parkieten straks de andersdenkende, eventueel homoseksuele, Nederlandsche vogel bedreigt. Voor je het weet wordt er een Nederlandse tv-maker als Pino of Meneer De Uil vermoordt door een stel van die Halsbanders. Of ze vliegen tegen het WTC in Amsterdam. Waar moet dat heen? Straks is er in Nederland geen grauwe grijze of bruine vogel meer te vinden! Geert, Rita, maakt jullie voor één keer echt nuttig: Koop twee schepnetten en ga aan de slag.

‘Maar vindt u ze dan niet mooi, Redactie??’, zult u zich afvragen lezers. Zeker wel. Maar in deze tijden moet je prioriteiten stellen. En u zult het met mij eens zijn dat het voor het land toch echt beter is als Rita en Geert een beetje met een net achter vogels aanrennen. Met die enkels van Rita vangt ze er toch geen en dan kunnen we in ieder geval zeggen dat ze nog een beetje actief is voor het geld dat ze van ons krijgt. En wat Geert betreft? Wij zijn alleen maar benieuwd wat onze exoten van zijn kapsel zullen overlaten.

Uiteindelijk gunnen wij deze vrije exotische vogels natuurlijk het allerbeste…

Snowy White – Bird Of Paradise

ZZ Top – Mexican Blackbird

Lynyrd Skynyrd – Freebird

Advertisements