Zutphen hangt een dagje op de bank griepig te wezen. Aanvankelijk werd zondag het feestje van de avond ervoor als boosdoener aangewezen, maar toen de kloppende hoofdpijn eenmaal was weggetrokken bleven de spierpijn, rillerigheid en kloppende sinussen.

Over ‘De Griep’ doen de laatste jaren onrustbarende verhalen de ronde. De vraag is niet óf, maar wannéér de mensheid getroffen gaat worden door een pandemie. En da’s slecht nieuws. Want de laatste grote uitbraak van de Spaanse Griep, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, zorgde wereldwijd volgens voorzichtige schattingen voor circa 40 miljoen doden; ruimschoots meer dan de Grote Oorlog zelf.

En weet u waar deze ellende vandaan kwam ? Juist, ja: uit de Verenigde Staten. Meegenomen naar Europa door Amerikaanse soldaten die aan het front kwamen vechten. Hartstikke nobel natuurlijk, en het zou niet de laatste keer zijn dat de Yanks onze rommel kwamen opruimen. Maar dan hadden ze het H1N1-virus beter thuis kunnen laten.

Waarschijnlijk is er een foutje gemaakt bij het inenten: een militair kreeg een kleine dertig spuiten voordat ie op de boot mocht. Natuurlijk om hem te beschermen tegen allerlei enge ziekten in de Oude Wereld, maar het was wat te veel van het goede. Deskundigen geloven dat H1N1 een product is van doorgeslagen mutaties.

De Spaanse Griep kostte het Amerikaanse leger bijna evenveel slachtoffers als de oorlog- zo’n 43.000. Aan het einde van de oorlog had het virus ook de andere strijdende partijen aangedaan, en de grootste klappen vielen toen de soldaten bij hun thuiskomst feestelijk werden ingehaald. In deze massabijeenkomsten verspreidde H1N1 zich razendsnel onder de bevolking. In de VS kostte de Spaanse Griep 675.000 mensen het leven. In West-Europese landen als Frankrijk en Engeland vielen honderdduizenden doden; in Rusland en India enkele miljoenen.

Opmerkelijk detail aan de Spaanse Griep is dat vooral jonge volwassenen het slachtoffer werden. En dat velen de aanval overleefden door een flinke dosis sterke drank tot zich te nemen.

Wat hiervan relevant is voor mijn malheur? Geen idee. Behalve dan dat mijn vrouw vindt dat ik me altijd een beetje aanstel als ik een griepje heb: “Zoals alle mannen.” De schat heeft gelijk: het kan allemaal nog véél erger.

Ik denk dat ik zo nog maar een borrel neem. Voor de zekerheid.

Southside Johnny & The Asbury Jukes ft. Bruce Springsteen – The Fever

JJ Cale – Call the Doctor

Dr. Feelgood – Milk and Alcohol

Advertisements