Lezers,

Het is alweer 21 jaar (!) geleden dat wij kennis maakten met de Guns. Appetite For Destruction uit 1987 en Lies een jaar later waren grote hits. Guns ‘n’ Roses groeide uit tot een supergroep in die jaren. Use Your Illusion I en II uit 1991 bevestigden deze status.

Wij herinneren ons nog scherp hoe wij in de lente met Paradise City op de walkman, die toen nog ruim twee kilo woog, op topsnelheid over de Amersfoortse berg fietsten. Patience maakte steevast deel uit van het Tragische Bandje, zoals dat bijna wekelijks door ons werd opgenomen. Van Use Your Illusion waren wij ook zeer onder de indruk vanwege het eigen geluid dat de band ontwikkeld had, de kwaliteit van de nummers en ook de hoeveelheid ervan op het dubbele album. Civil War, You Could Be Mine, November Rain, Don’t Cry, Dead Horse… de lijst gaat maar door. Stuk voor stuk zijn de nummers door ons grijs gedraaid. De scherpe teksten en het dito stemgeluid van Axl en de scheurende gitaren van Slash hebben een wezenlijke muzikale bijdrage gelevert aan die jaren. En nu komt er een nieuw album!!!

Van het weekend lijkt het dan zover te zijn. Chinese Democracy, het nieuwe album, laat al sinds 1998 op zich wachten. Het was toen dat Axl Rose de uiteengevallen groep weer nieuw leven inblies. En nieuw leven mag u vrij letterlijk nemen. Van de oude bezetting is eigenlijk alleen Axl overgebleven. Alleen Dizzy Reed, die vanaf de Use Your Illusion-albums de groep versterkte, is er nu nog/weer bij.

Lezers, wij voerden eerder al discussie met u over de nieuwe albums van Queen en AC/DC. Wij moesten toen toch vast stellen dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst bieden. Dat geldt hier eens temeer. Nog sterker nog, menen wij. Guns ‘n’ Roses is Guns ‘n’ Roses niet meer. Het is alsof uw snackbar morgen een zak gesneden rauwkost als patat verkoopt. Hij kan er met grote letters boven zetten dat het Patat is, er eventueel een goede lading mayo over gieten, maar u zult zich niet voor de gek laten houden: dit is rauwkost! Geen friet! Guns ‘n’ Roses mag dan nog steeds zo heten, wij vermoeden (ook na beluistering van de eerste single Chinese Democracy) dat het geenszins meer smaakt als de naam zou doen vermoeden.

Vandaag wenden wij dan ook het gezicht naar het verleden en scheppen voor u graag een grote zak oude versgebakken Guns ‘n’ Roses-nummers. Met mayo nemen wij aan???

 

Civil War (luister)

Sweet Child O’ Mine (luister)

Paradise City (luister)

Patience (luister)

You Could Be Mine (luister)

November Rain (luister)

 

Advertisements