zutphen-juni-20081

De redactie raakte weer eens een gevoelige snaar in Zutphen. Want hoewel Zutphen er doorgaans met plezier op uit trekt, is ie toch ook wel heel graag thuus.

Voor Neil Young was het een lange wandeling, en Blind Faith raakte onderweg de weg kwijt, maar voor velen blijkt nestgeur een belangrijke inspiratiebron. Liedjes over homecoming zijn dan ook talrijk: van overvalste tranentrekkers als Green Green Grass of Home van Tom Jones tot ingetogen meesterwerkjes als Comin’ Home van Bob Seger. En de Goedheiligman heeft ons land nog maar nèt verlaten,  of Chris Rea is alweer gesignaleerd in de auto op weg naar huis. Niet alleen stoere glamrockers als Cinderella en Ozzy Osbourne komen trouwens graag thuis, maar ook zoetgevooisde crooners en hardwerkende bluesmen.

Bijzonder wordt het als de eigen stad of streek wordt bezongen. Ray Charles geeft me altijd een beetje heimwee naar Georgia- hoewel ik daar zelf nog nooit ben geweest. Om nog maar te zwijgen van de Prairie Town van Randy Bachman- héél erg heimwee. Ook mooi:  Billy Joel’s New York State.

Ook in het vaderlands repertoire zijn er mooie staaltjes te vinden, van een Dorp tot de Zeeuwse Kust en de Stad Amsterdam.  Het ultieme geveul van weerkomm’n krijg ik toch wel- al dan niet plaatsvervangend- van een paar dappere lieden die hun thuis bezingen in hun eigen dialect. Dat maakt het zó echt, zo integer. Ook al heb je misschien niks met De Peel, probeer het maar eens droog te houden bij Rowwen Hèze. En Het Hooge Land van Groningen is wel ver, maar vooral ook zo mooi omdat Ede Staal erover zong.

Maar uiteindelijk gaat er op zo’n mooie heldere winterdag maar weinig boven een rondje scheuren met de Mini in de landerijen tussen Zutphen en  Hummelo.

Advertisements