daltons

Het is weer de tijd van het jaar voor Terugkijken, Overzichten en Lijstjes Maken. De Volkskrant waagde zich jongstleden zaterdag aan een jaaroverzicht in persfoto’s. Met, naast de nodige vlieg- en natuurrampen,  uiteraard een aanzienlijke portie bloed, oorlog en andere menselijke ellende.

Nee, 2008 was geen best jaar.

Je hoeft geen Nobelpijswinnaar te zijn om te snappen dat veel van de misère wordt aangericht door, jawel, mensen.

Dat gaat doorgaans volgens een tamelijk universeel recept: één of twee Ellendelingen zijn uit op macht en geld en bedenken een Waanidee. Ze verzamelen een stelletje Meelopers om zich heen, en beginnen met onheil. Daarbij worden ze passief gesteund door Jaknikkers en Wegkijkers- die laatste hebben wel een naar vermoeden over wat er aan de hand is, maar weten genoeg om te weten dat ze niet meer willen weten.

Het bracht mij op het idee om op dit forum iemand te verkiezen tot  Schurk van het Jaar.

In de uitwerking ervan realiseerde ik mij evenwel dat de ene Schurk de andere natuurlijk niet is. En dat een rechtstreekse vergelijking tussen de kandidaten allicht zal leiden tot opgetrokken wenkbrauwen bij zowel slachtoffers als daders. Om nog maar te zwijgen van rechtszaken in de trant van: “Hoe durfde u mij, een eenvoudige CEO van een financiële instelling, te vergelijken met een bloeddorstige dictator uit een Afrikaanse bananenrepubliek?” Om maar een willekeurig en volstrekt verzonnen voorbeeld te noemen.

Ik heb daarom maar besloten om categorieën aan te maken, te weten: I. Misdadige Staatshoofden en Regeringsleiders, II. Wanpresterende en Frauderende Topmanagers en III. Overig Gespuis. Binnen de eigen categorie kan het addergebroed dan naar hartelust met soortgenoten strijden om de dubieuze eer.

Categorie I wordt toegezongen door niemand dan Bob Dylan met Masters of War. Er is een ruim aanbod aan kandidaten: wordt het president/premier Poetin voor de aanval op Georgië? Of premier Olmert, die op de valreep van 2008 en bij wijze van verkiezingsstunt met grof geweld Palestijnse burgers in Gaza aanvalt? Maar de lat ligt hoog. Ik draag in de eerste plaats voor Robert Mugabe van Zimbabwe. Hij heeft de economie van zijn land volstrekt om zeep geholpen door blanke boeren met geweld van hun land te jagen en laat zijn volk nu creperen van de cholera. De tweede kandidaat is een groep, te weten de militaire junta in Birma  onder leiding van generaal Than Shwe; zij hebben ervoor gezorgd dat een verwoestende orkaan in hun land veel meer slachtoffers kon maken dan nodig was, door bijna een maand lang hardnekkig noodhulp te weigeren. In totaal kwamen naar schatting 140.000 mensen om. De derde is Radovan Karadzic; hij haalde dit jaar het nieuws door te worden gearresteerd wegens oorlogsmisdaden. Eerder was hij aanstichter van een oorlog die ongeveer 70.000 Bosniërs het leven kostte.

Speciaal voor  Categorie II schreef Paul Simon Stranded in a Limousine. Ook hier weer ruim keus in 2008: De directie van het Chinese zuivelconcern dat melamine door de babymelk mengde? Wat te denken van het duo Votron-Lippens, goed voor het verdampen van ettelijke miljarden aan zuur verdiende spaarcentjes van gewone Belgen en Nederlanders, omdat ze tegen beter weten in ABN Amro wilden overnemen? Saillant detail is dat zowel Lippens als Votron voor deze actie nog een bonus van ettelijke miljoenen bedongen. Of Bernard Madoff, een Amerikaanse vermogensbeheerder die 50 miljard (!) euro verstommelde in een pyramidespel. Of misschien is hier wel een nominatie op zijn plaats voor de duizenden Jaknikkers en Wegkijkers op Wall Street die grof geld hebben verdiend aan de verkoop van ondeugdelijke hypotheken en zo een bom legden onder het mondiale financiële systeem?

In de Categorie III. Overig Gespuis een bont gezelschap. Ik stel voor dat de winnaar onder handen genomen wordt onder begeleidende klanken van onze vrienden van AC/DC met If You Blood. Ten eerste de Oostenrijker Josef Fritzl die in april werd opgepakt nadat hij zijn dochter 24 jaar lang in zijn kelder had opgesloten en zeven kinderen bij haar verwekte. Ten tweede de leiders van FARC- ooit maoïstisch rebellenleger, nu ordinaire Colombiaanse cocaïnecriminelen-  uit wiens handen Ingrid Bettancourt jongstleden zomer werd bevrijd. De derde: heeft u nog suggesties?

De lijnen zijn open, laat uw stem horen.

Advertisements