Lezers,

gisteren voegden wij een item toe in onze muzikale verslaglegging ten aanzien van treinen. Wij hadden het er toen over dat we soms de trein nemen met de bedoeling nooit meer terug te keren. Als voorbeeld van een dergelijk nummer haalden wij het nummer Tuesday’s Gone van Lynyrd Skynyrd voor u uit de kast. Het nummer start met de volgende tekst: “Train roll on, on down the line/Won’t you please take me far away?”  Als u het nummer kent weet u dat het nummer begint met een orgeltunetje en ook een prachtige pianosolo heeft.

Op het moment dat wij ons item plaatsten was het in Orange Park, Florida 5.18 uur in de ochtend. Vandaag is ons gebleken dat 3 uur en 20 minuten eerder, vlak nadat de dinsdag daar voorbij was, in datzelfde Orange Park de toetsenist die het tunetje en de solo speelde, Billy Powell, dood werd verklaard door de lokale autoriteiten. Powell stierf op 56-jarige leeftijd, waarschijnlijk aan een hartaanval. Afgelopen dinsdag zou hij nog een afspraak bij de hartspecialist hebben, maar hij is niet verschenen op de afspraak. In de bewuste nacht wist Powell nog wel zelf de hulpdiensten te bellen, maar die arriveerden te laat om hem nog te redden.

Billy Powell speelde al sinds lengte van dagen bij Lynyrd Skynyrd. Hij was een van de leden die de vliegtuigramp in 1977 overleefden. De toenmalige zanger Ronnie Van Zant en 5 anderen overleefden destijds het ongeluk niet. Powell maakte deel uit van Skynyrd sinds 1972. Voordien was hij roadie van de band. Op een goed moment speelde Powell, nog steeds als roadie, een stukje piano voor een optreden van de band. Ronnie Van Zant vroeg hem wat hij speelde. Billy antwoordde: “Dat is een introductie voor Freebird.” Voor Ronnie was er maar één antwoord mogelijk: “You’re in the band!”  Het piano-intro werd een begrip bij de live-optredens van de groep, al voelde Powell zich er soms wat ongemakkelijk bij om ermee in het voetlicht te treden. Volgens Johnny Van Zant, de huidige zanger, moest Powell haast gedwongen worden de eer te nemen die hem toekwam voor het intro.

Eerder deze maand voeren Powell en de rest van Skynyrd nog mee op een vierdaagse cruise met 4.000 Skynyrd-fans, de Simple Man Cruise. De band had inmiddels ook al een aantal nummers opgenomen voor een nieuw album en had een aantal optredens in het vooruitzicht. Johnny Van Zant verklaarde dat de band geschokt was door de dood van Powell, maar stelde tevens: “You know, they say they’ve got one hell of a band up in heaven. My brother Ronnie up in heaven is probably saying, ‘Billy, what took you so long?’ I’m sure they’re catching up on things in heaven.”

Wij zetten de heer Powell mismoedig bij op de lijst participanten voor die Grote, Eeuwige Jamsessie, that great gig in the sky. Maar natuurlijk niet zonder 3 saluutclips… De Dinsdag is voor altijd voorbij….

Lynyrd Skynyrd – Tuesday’s Gone

 

Lynyrd Skynyrd – Freebird

 

Lynyrd Skynyrd – Simple Man

 

 

Advertisements