Lezers,

gisteren zat uw Redactie in het centrum van Den Haag. Wij hadden ons genesteld onder de warmtelampen op een terras en lieten ons een warme chocolademelk welgevallen. Het was miezerig weer, maar de lente kon niet ver meer zijn, dus wij waren in een uitstekende stemming.

Het centrum bleek vol van zweterige, overmatig rode dames en heren, die zojuist drie jaar van hun leven hadden weggerend. De CPC-loop, of City Pier City-loop, was in volle gang. Het bezwete volksdeel dat zich mengde onder de terrasgangers had waarschijnlijk zojuist de 5 of 10 km gelopen. De halve marathonlopers waren nog in volle draf, zo leerde een blik op de klok.

De nabijheid van enkele van deze suïcidale lopers gaven ons de mogelijkheid hun eens van dichtbij te aanschouwen. Wat onmiddellijk opviel is dat, ondanks de waarschijnlijk langdurige training voor dit evenement, een fors deel van deze lieden er niet persé gezond uitzag. Hun overmatig zweten en rode plekken in de nek deden ons nog net niet preventief 112 bellen. Het feit dat menigeen zich die ochtend in een veel te strakke trainingsbroek had gepropt, met alle vermoedelijke gevolgen van dien voor de bloedsomloop, maakte het er niet beter op.

Eén vraag bleef zich opdringen: waarom? Waarom hardlopen? Wij hebben zelf nooit de lol van lang rennen begrepen. Wij snappen dat de Kenianen die de halve marathon liepen meedoen. Zij vangen ongetwijfeld riant startgeld. Dan heb je nog de groep mensen die duidelijk aanleg hebben voor de sport. Niets ons ding, als gezegd, maar als je er lol in hebt: akkoord. Maar wat drijft die laatste groep? De groep waaraan men kan afzien dat een gezonde algemene levensstijl hen vreemd is. De groep die duidelijk geen aanleg heeft. Wij kregen ook niet de indruk dat men er nou dolgelukkig van werd. Waarom hardlopen?

Volgens de overlevering moeten we voor de oorsprong van de marathon terug gaan naar 490 v.Chr., toen de Griekse soldaat Phidippides zich van Marathon naar Athene spoedde om het nieuws van de overwinning van de Atheners op de numeriek veel sterkere Perzen te melden. Het verhaal gaat dat hij voordien al naar Sparta was gerend om daar, tevergeefs, om hulp te vragen. Een mooi verhaal, maar het verklaart voor ons nog steeds niet het waarom ten aanzien van de laatstgenoemde groep. Immers Phidippides had een reden. Hij liep van A naar B met een doel. De CPC-lopers lopen van A via B weer terug naar A. En zonder reden. Ja, ze krijgen een medaille. Maar voor het inschrijfbedrag koopt men 10 van dergelijke medailles. Waarom hardlopen?

De CPC-loop werd gesponsord door Fortis. Wij stelden ons nog even voor dat deze mensen renden voor het behoud van hun spaargeld. Maar ook voor de renners blijkt het spaargeld verzekerd tot 100 duizend euro. Waarom rennen?

Zeker, regelmatig bewegen is gezond. Zeker als het onderdeel uitmaakt van een gezonde levenstijl. En dan nog met mate natuurlijk. Onze vriend Phidippides wist Athene inderdaad te bereiken, maar na het uitbrengen van het bericht: “Verheug u, wij hebben gewonnen!”  viel hij dood neer. Hardlopen mag dan voor de meesten gezond zijn, prettig is het niet. Wij bekeken even een site over hardlopen en gezondheid en de verschijnselen tijdens hardlopen zijn weinig aanmoedigend: overmatig slijm in de keel, steken in de zij, blauwe lippen, dikke handen, bloed in de urine, duizeligheid, misselijkheid, dikke benen en overmatig zweten. Waarom hardlopen?

Er zijn immers activiteiten die minstens even gezond zijn als hardlopen en, naar ons idee, een stuk aangenamer. Zo lezen wij in Elsevier dat een mens tijdens de geslachtgemeenschap tussen de 100 en 200 calorieën verbrandt. Dat is evenveel als bij 15 tot 30 minuten hardlopen. Verder blijkt vrijen goed voor de bloeddruk en de hartslag, het immuunsysteem en de productie van natuurlijke, pijnstillende stoffen in het lichaam. Verder is het goed tegen depressiviteit en angsten. Het helpt tegen stress. Kortom: mensen die regelmatig sex hebben, leven langer. En, het is lekker. Geen dikke benen, bloed in de urine, steken in de zij. Gewoon lekker. Waarom hardlopen?

Lezers, het is natuurlijk aan een ieder invulling te geven aan diens leven. Als aan ons echter de keuze wordt voorgelegd tussen hardlopen en vrijen, nou dan weten wij het wel. Nu ja, laten wij er toch maar 3 doen voor de lopers….

 

Pink Floyd – Run like Hell

Jackson Browne- Running on Empty

Bruce Springsteen – Born To Run

Advertisements