DSC00942

Zutphen had onlangs het voorrecht om, geheel zakelijk verantwoord, enkele dagen door te brengen in Edinburgh.

Wij keken daar de ogen uit. Prachtige vergezichten, sfeervolle straten. Het koninklijk jacht Britannia in Leith. Folkies op Grass Market. Een eenzame piper op het Edinburgh Castle.

Het tamelijk on-Schotse weer (18°C, zon, stapelwolken) zal wel hebben bijgedragen aan de uitstekende sfeer. Maar enkele pints Caledonian, een drupje highland single malt, en het uitstekende gezelschap deden de rest. Om nog maar te zwijgen van de alom aanwezige gulle humor.

Taaie rakkers trouwens, die Schotten. Want zelfs nadat de schemer was gevallen en de temperatuur diepe noordelijke waarden had bereikt, droegen de dames niet veel meer dan zéér zomerse jurkjes. Maar nog los van dergelijke frivoliteiten: bij hun laatste opstand in 1745 kwamen de Highlanders tot 50 mijl noord van Londen; de Engelse koning pakte reeds zijn koffers. En naast Woeste Krijgers bracht alleen al Edinburgh Grote Geesten voort als Adam Smith, Sir Walter Scott, Alexander Graham Bell, Robert Louis Stevenson, en Arthur Conan Doyle. Niet gek voor een land met tegenwoordig slechts 4 miljoen inwoners.

Heerlijk, heerlijk. Vooral toen wij de zaterdagmiddag over Princess Street tussen het winkelend publiek laveerden, langs één van de grote parken die de stad rijk is. Met uiteraard een  toepasselijke soundtrack op de iPod.

NB: laat u zich niet ontmoedigen door eventuele afsluitingen van de link. Gewoon even doorklikken naar YouTube.

The Proclaimers – 500 Miles

Amy MacDonald – Mr. Rock and Roll

Bruce Spingsteen – Girls In Their Summer Clothes

Advertisements