Lezers,

bovenstaande foto nam ik gisteren vanaf het strand bij Kijkduin, de blik naar het zuiden gericht. In de verte zien wij bij dit heldere weer de Maasvlakte. Iets verder noordwaarts ligt Scheveningen. Vandaar ziet men bij helder weer de Hoogovens nabij Velsen. Hoewel ik een liefhebber ben van de esthetiek van industrie, zijn dat niet de beste uitzichten wanneer men een strandwandeling maakt.

Zeker, de Maasvlakte en de Hoogovens hebben een belangrijke rol als het gaat om het kunnen betalen van ons luxe leven. U hoort mij dus niet over hun aanwezigheid. Ze zijn er en spelen een economische rol van formaat. Thans ligt er echter een plan op tafel om aan de Haagsche kust een enorme cruiseterminal neer te leggen. Hier hebben wij voorzichtig gezegd vraagtekens bij. In Rotterdam ligt al een dergelijk terminal, in Amsterdam ligt er een. Hebben we binnen een kustlijn van nog geen 70 kilometer 3 cruiseterminals nodig? Of weegt die extra terminal niet op tegen het behoud van de strandstrook? Het kan natuurlijk niet zo zijn dat Not In My Backyard-gevoelens de ontwikkeling van een gebied in de weg staan. Aan de andere kant dient men zich ook niet blind te laten meeslepen in de Grote ProjectenDrift van dezen en genen.

Lezers, ik voorzie dat dit plan een grote rol zal gaan spelen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Daarna gaan we het zien…

Neil Young – After The Goldrush

 

Ozzy Osbourne – Dreamer

 

Roger Waters – Amused To Death

Advertisements