Ja lieve lezers, het was me het dagje wel weer. De Europese beursgraadmeters stonden overal dik in het rood, Wall Street opende fors in de min; S&P heeft de kredietwaardigheid van grote Amerikaanse hypotheekverstrekkers verder afgewaardeerd; en de ECB heeft op grote schaal staatsobligaties opgekocht.

En als u dacht dat het na vanmiddag over was:
…but Tuesday’s just as bad.

Zelfs voor een geboren optimist als ondergetekende houdt het geloof in herstel op korte termijn een keer op.

Italië heeft welliswaar in ruil voor de opkoopactie beterschap beloofd, maar wie Berlusconi nog op zijn woord gelooft, mag de vinger opsteken: ik kan ook nog wel wat krediet gebruiken…

En zolang die dwazen van de Tea Party nog zoveel aanhang hebben, wordt er aan de overkant van de plas ook niks opgelost.

Een analyst gaf deze dagen twee opties voor het oplossen van de schuldencrisis. De eerste was faillissementen. Die optie speelt nadrukkelijk voor kleine economieën als Griekenland. Het vervelende van een faillissement van een soevereine staat is evenwel dat er geen curator zal aantreden die met de resterende bezittingen de schuldeisers probeert tegemoet te komen. Resteert aldus een soort halve Robin Hood-actie: stelen van de ‘rijken’, die jaren lang te goeder trouw een tot op het bot corrupt land hebben gefinancierd.

De tweede optie is inflatie. Voor een grote economie als de VS een zeer waarschijnlijke optie. Met de ontwaarding van geld, neemt ook de waarde van hun schulden af. De drukpersen draaien al een aantal maanden volop, de rente staat op nul. Tot zover de belediging voor mensen die jaren hard hebben gewerkt en flink gespaard. En de beloning voor het uit de hand gelopen feestje van een poosje terug…

Zutphen bereidt zich voor op een afscheid van geld en maakt zich op voor een periode van barter-economie. Ik bied u vanavond drie plaatjes, en hoop op een goede ruil.

T-Bone Walker – Call It Stormy Monday

The Boomtown Rats – I Don’t Like Mondays

Katy Perry – TGIF

Advertisements